• office@learning-ecosystem.org
  • (0723) 692 950

Vizitati-i pe cei din inchisori!

  • -

Vizitati-i pe cei din inchisori!

Un om comite o infractiune. Reactia societatii este sa il judece si sa il condamne. Dar la ce il condamna? La petrecerea unui timp – obligatoriu si permanent – inchis cu alti infractori. Practic acest om care a facut o greseala este condamnat sa isi expuna 24/7 creierul si sufletul la un mediu in care exista numai greseala, in diferite forme si stari, si la o lipsa acuta si cronica de fapte si ganduri bune.

Practic, constiinta de sine, autocontrolul, trairile personale ale acestei persoane sunt expuse unui sistem care perfectioneaza, elaboreaza si dezvolta infractiunea in noi forme si nicidecum nu o descurajeaza.

Tot ce numim astazi default mode network sau starea de veghe a creierului este invatata sistematic in mediul penitenciar sa actioneze antisocial. Neuronii oglinda (responsabili cu invatarea prin mimetism) sunt si ei inrolati pe bancile scolii de perfectionare infractionala. Cele mai profunde trairi (implicate in invatarea pe termen lung) capata si ele expuneri zilnice la senzatii si sentimente violent de puternice, neplacute si dureroase, care antreneaza organismul sa devina imun la asa ceva.

Practic, sistemul nu a scapat (involuntar, sper eu) nimic din vedere. Totul este pregatit pentru esecul perfect. Si trebuie sa recunosc ca, sistemul penitenciar este unul dintre cele mai performante sisteme in ceea ce priveste rata de invatare a celor expusi la invatare, depasind de departe sistemul de invatamant, sanitar si chiar transferul cultural in cadrul societatilor traditionale inchise.

Ce ar fi de folos pentru a sparge acest sistem care lucreaza in defavoarea corectarii unei greseli? Sa ii inconjuram pe acesti oameni cu un sistem bazat pe expunerea regulata si constanta 24/7 la fapte bune, la ganduri bune, la actiuni sociale si mai ales, la experimentarea bucuriei de a trai intr-un sistem social normal, firesc.

Lucrul acesta este stiut din antichitate. Sfintii Parinti l-au documentat deja. Medicii si cercetatorii in neurostiinte l-au re-documentat si ei, in limbajul stiintific.

Si atunci ce ne tine, in a face o schimbare?

  • Teama, frica, spaima de infractori?
  • Satisfactia razbunarii simtite cu fiecare noua condamnare din ce in ce mai aspra?
  • Amagirea ca incuindu-i undeva departe si aruncand cheia nu ne vom mai intalni cu ei?

Pe tine ce te tine?

Si dupa ce iti raspunzi la aceasta intrebare (oricare ar fi raspunsul) alege pe cine crezi ca are viziunea si capacitatea de a produce schimbarea necesara: politicienii sau biserica si alatura-te lor. Schimbarea aceasta nu se va intampla fara contributia fiecaruia dintre noi.


About Author

Cristian Negut

Am terminat Facultatea de Stiintele Naturii si Ecologie, am urmat un master in Austria in management si leadership. Am condus organizatii (de stat, private si neguvernamentale) incepnad din 1993, cu angajati de la 1 la 4000. Din 2000 conduc si propria firma de training si consultanta, iar din 2012 sunt asociat in Learning Ecosystem, unde creem mdeiul care te invata. Sunt pasionat de training, consultanta, leadership, invatarea la adulti si modul in care plastia neuronala poate ajuta acest lucru. Sunt crestin ortodox si imi place sa descopar oamenii si relatiile dintre ei din perspectiva patristica.

Cautare

Calendar poster

January 2019
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhiva blog

Noi cream mediul care te formeaza !