Anduranta, sau cum abstinenta ne poate ajuta

Cu toate ca o mare parte a studiilor asupra legaturii dintre exercitiul fizic si functia cognitiva se concentreaza aspra efortului fizic, studii recente demonstreaza ca si mental poate fi, de asemenea, benefic pentru creier. Asa ca luna aceasta, incercati sa includeti in programul vostru si elemente de antrenament de anduranta (asta daca nu ati facut-o deja). Mai jos aveti cateva idei despre cum sa incepeti:

[accordian fields=”3″ accordian_title=”,Idea 1,Ideea 2,Ideea 3″ accordian_text=’,Nu stai bine cu timpul sau cu acesul la echipamente? Poti sa iti folosesti propria greutate corporala in acest tip de antrenament. Flotari tractiuni ridicari de picioare scandura genuflexiuni si multe altele sunt toate forme de antrenament de rezistenta. (Vezi aici o lista de 50 de tipuri de exercitii). Multe din aceste exercitii pot fi facute cu usurinta acasa in vacanta sau oriunde altundeva. Alege cateva si fa-le acasa de doua sau trei ori pe saptamana. O mica precizare: executia poate fi foarte importanta pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a ramane in siguranta. Daca este cu putinta cere ajutorul unei persoane mai experimentate care sa te ghideze pentru inceput pan ace te obisnuiesti cu aceste tipuri de exercitii. ,Abstinenta este o forma de antrenament formidabila deoarece fiecare efort nu face decat sa creasca capacitatea de control a cortexului prefrontal asupra stimulilor veniti din sistemul limbic (creierul arhaic). Aceste tipuri de exericitii cresc capacitatea de autocontrol si vointa proprie. Fie ca tii post negru o zi intreaga (cu efecte benefice si asupra modului de hranire a organismului) fie ca amani deliberat o recompensa pe care ai putea avea-o imediat iti exersezi abstinenta. Ea consta in exercitii ce pot fi foarte usor la indemana si avea si alte beneficii: – alege sa nu folosesti telefonul mobil in timpul mesei – alege sa asculti pana la capat chiar si pe cei mai plictisitori oameni din anutuarul tau. – alege ca atunci cand ai o migrena sa incerci sa te linistesti singur si nu cu medicatie. – incearca astazi sa nu bei cafea sau alcool sau sa nu fumezi (mcar azi). Iti este dificil? Ai incercat si nu ai reusit? Ei bine sa stii ca in fapt ai reusit. Daca in fiecare zi cedezi la abstinenta 5 minute mai tarziu in fiecare zi de fapt iti antrenezi creierul.,Anduranta este o alta forma de antrenament de rezistenta care aduce autocontrolul adica supune impulsurile date de sistemul limbic cortexului prefrontal adica gandirii constiente.d Ca si in seturile de exercitii anterioare fiecare incercare care dureaza mai mult e un exercitiu de intrarire. – alege sa te bargieresti cu manca cealalata – alege sa urci un munte sa alergi mai mult sa cresti de fiecare data numarul de reprize la sala. – alege sa faci dus cu apa rece. Acest tip de antrenament ar trebui sa fie obligatoriu precedat de o discutie cu mediucul de familie pentru a nu exista contraindicatii medicale.’/]

Cine esti si ce faci este posibil sa conteze

Beneficiile antrenamentului de anduranta este posibil sa varieze in functie de cat de des il executi si daca esti barbat sau femeie – asta printre alti factori. Spre exemplu, un studiu a aratat ca barbatii mai in varsta care au facut antrenament de rezistenta de trei ori pe saptamana timp de 6 luni si-au imbunatatit memoria si crearea de concepte. Un alt studiu, de data aceasta efectuat asupra femeilor, a demonstrat ca pana si un singur antrenament pe saptamana practicat timp de un an a imbunatatit considerabil atentia selectiva si rezolvarea conflictelor (ambele fiind functiuni executive care te ajuta sa finalizezi lucruri).