ADEZIV… dovada de încredere în relațiile de familie

“Nu poți schimba direcția vântului, dar poți schimba poziția velelor, astfel încât să ajungi la destinație…”  Jimmi Dean

Spațiul și timpul în care trăim, experimentăm profund viața este animat de oamenii apropiați nouă: soț / soție, copiii, frai, surori, bunici și putem extinde. Nevoia de a ne face cât mai limpede aerul din relațiile noastre este vitală. Aici vrem cel mai tare să fim autentici, creativi, inspirați, primiți așa cum suntem și încurajați prin mesaje cadou să devenim cea mai bună variantă a noastră. …Pare așadar, paradoxal, ca uneori aici să vedem cum se joacă cele mai mari suferințe, cele mai mari secătuiri de energie. De aceea, ADEZIV-ul meu…instrumentul inspirat din Carta de viață relațională din Metoda E.S.P.E.R.E creată de Jacques Salome, mi-a oferit șansa armonizării relațiilor acestora atât de importante din familiile noastre.

Așadar, astăzi vă pot propune un instrument final, complet, testat, alimentator al încrederii în relație și ofertant pentru construirea unor relații armonioase, vii și sănătoase.

Folosit în propria mea familie, cu fiica noastră, începând de la 8 ani și intens în perioada adolescenței, între mine și soțul meu, adesea diferențiat pe relația  de cuplu, pe cea de părinți și cea profesională a fost generator multor momente de claritate în decizii. Cât privește plaja de vârste care s-au angajat în folosirea ADEZIV-ului, vă pot împărtăși că cea mai mică a fost o fetiță de 4 ani (care a folosit desenele…), și 75 ani, o bunică fostă profesoară de istorie, l-a aplicat cu încredere și s-a bucurat de rezultatele lui în relația cu nepotul ei și un altul cu fiica ei.

Dar, să devin mai aplicată, astfel încât să vă deschid apetitul de a-l folosi și voi…:)

Definiție: 

ADEZIV este un instrument explicit de limpezire al manierelor de relaționare pe termen lung. Este un instrument ce se desfășoară în doi timpi: individual și apoi dialog al părților.

ADEZIV este un acronim.

A – ce Așteptari ai în această relație?

D – ce Dai în această relație?

E – care este modul în care te încarci cu Energie?

ZI – care este Zona de Intoleranță (în această relație și în general, în viața ta)?

V – facem să devină Viu, prin dialog deschis, tot ceea ce am exprimat mai sus.

Metodologie de lucru cu instrumentul.

Fiecare capăt al relației își așează pe o coala de hârtie răspunsurile explicite la cele 4  întrebări. Vă propun să vă luați o săptămână pentru a avea suficient timp să identificați și mai ales, să exprimați adecvat. În această săptămână puteți observa dealtfel și rutine pe care le faceți pentru ceilalți sau cu ceilalți și pe care nu le luați în mod obișnuit în seamă, dar ele vă plac sau pur și simplu vă consumă un timp important. Această săptămână este un timp al explorarii personale. Doar astfel veți putea sintetiza pe pagina voastră un conținut relevant și deschis pentru îmbunătățirea relației la care lucrați.

Odată finalizată pagina, vă invit să vă stabiliți un timp de câteva ore și un spațiu adecavat, în care să vă simțiți bine ambele capete ale relației, pentru a putea dialoga despre cele așezate pe hârtie. Acesta este V- viul din ADEZIV. 

E important să acordați timp și atenție celor pe care le veți auzi la celălalt. Acum aveți șansa să apreciați aporturile celuilalt, să luați aminte la zonele lui de Intoleranță și să vă poziționați legat de așteptările lui. 

În acest moment aveți la dispoziție, trei opțiuni …odată clarificate așteptările celuilalt:

  • acceptă 
  • refuză 
  • negociază 

Finalul discuției vă va aduce o nouă perspectivă asupra relației, iar concret, fiecare va păstra alături de pagina lui și pagina celuilalt. Pastrați-l la vedere cel puțin în prima sărtămână, până vă obișnuiți, iar apoi din când în când mai stergeți-l de praf…:). Din experiența mea, dacă dialogul vostru la V a fost cu adevărat viu, toate vor merge strună.

Totul strălucește într-o nouă lumină…iar “Sufletul are încredere în raza de lumină,” după cum zicea Victor Hugo.

propunere de ADEZIV  în RELAȚIA DE CUPLU

ce Aștept ce Dau
să avem un concediu fără copii, de măcar o săptămână pe an să ne plănuim ziua la o cafea împreună dimineața  să faci tu cafeaua de 2 ori pe săptămână
o jumătate de oră în fiecare seară pentru problemele tale de serviciu spălatul rufelor (inclusiv ale tale…:)) gătesc de 3 ori pe săptămână
Energia mea
– vine din audiere muzicii jazz – vine din lectura cărților bune – vine din drumeții
Zona mea de Intoleranță

intransigența tonului vocii tale de față cu prietenii noștri

Și acum, dacă ai și copii, atunci merită să-ți arunci un ochi și pe acest exemplu.

Îți spuneam că l-am făcut prima oară cu Irina noatră cand avea 8 ani, de atunci l-am mai refacut de căteva ori…ultima oară am povestit unul la final de liceu și început de facultate…:) Ce furtunos a fost adesea și câtă limpezime aduce după ce toate s-au spus.

propunere de ADEZIV în RELAȚIA CU COPILUL

ce Astept ce Dau
jucăriile să fie la locul lor atunci când mergi la culcare dialog pe ton civilizat chiar și atunci când nu ești de acord cu punctul meu de vedere
răbdare și ascultare atunci când ești tensionat după școală pregătesc sandwish-ul de școala zilnic
Energia mea
– plimbarile cu tine cu bicla
Zona mea de Intoleranță

– sa-mi ascunzi notele proaste – sa-mi furi bani din portofel

L-am creat intr-un mod diafan, organic, parcă fără să știu s-a născut…De fiecare dată când îl folosesc mă încarc, mă înalț, mă bucur de profesia mea și de mine, ființa aceasta cu atâtea și atâtea dimensiuni…mă bucur de ceilalți și de întâlnirile cu ei.

ADEZIV-ul este un instrument de folosit la începutul unei relații, tot așa de bine cum este valoros a fi folosit după un conflict.

Succes cu el în ce vrei și tu să faci! Te rog, doar folosește-l cu responsabilitate și respectându-i pașii propuși. Doar în acest spirit pot garanta trăirile pe care ți le descriam mai sus :).

Aștept cu inima deschisă gândurile împărtășite ale experienței tale personale cu ADEZIV-ul marca Cri ®