ADEZIV… dovadă de încredere pentru relația cu grupul

Bine v-am regăsit!

Aici am să descriu maniera de aplicare a instrumentului atunci când ai în față un grup.

particularitățile fiind atât de conținut cât mai ales, de proces.

Definiție: 

ADEZIV este un instrument explicit de limpezire al manierelor de relaționare pe termen lung. Este un instrument ce se desfășoară în doi timpi: individual și apoi dialog al părților.

ADEZIV este un acronim.

A – ce Așteptari ai în această relație?

D – ce Dai în această relație?

E – care este modul în care te încarci cu Energie?

ZI – care este Zona de Intoleranță (în această relație și în general, în viața ta)?

V – facem să devină Viu, prin dialog deschis, tot ceea ce am exprimat mai sus.

Propunere de ADEZIV în RELAȚIE CU GRUPUL DE TRAINING

Aici este important să descriu și diferențele de metodologie de lucru cu instrumentul. Astfel, în prima parte a trainingului, după ce ne prezentăm (intâi trainerul, apoi fiecare participant) oferim șansa unei cunoașteri mai profunde, pentru ca vom petrece timp de calitate în procesul învățării.

Un training profesional are formulate obiective specifice, pe care trainerul le propune adulților ce au venit la formare, numai că de la Knowles știm 🙂 că adulții învață doar ce vor, când vor și dacă le este imediat necesar în viața lor personală sau profesională. 

Asadar, ADEZIV este un armonizator al gândurilor, motivației și nivelului de implicare în ceea ce urmează a se întampla. Grupurile de training au dinamici foarte diverse, ADEZIV este un catalizator de proces accelerat al traversării etapei de formare a grupului, astfel încât acesta să ajungă foarte repede în performanță.

Metodologie de lucru cu instrumentul în training:

Materiale:

  • o coala de flipchart
  • post-it-uri de 5/5 cm de 4 culori diferite
  • un marker

plus toată atenția pentru ceilalți.

Tehnică

AParticipanților li se oferă primul post-it și li se cere să noteze așteptările cu care au venit la acest curs (ce se așteaptă să învete, cum se așteaptă să învețe etc).

Vin apoi unul câte unul, le citesc în fața grupului și le lipesc în zona aferentă.

DEste oferit al doilea post-it, de altă culoare și sunt invitați să noteze ce sunt pregatiți să ofere în acest training: timp, bani, ascultare, experiență (încurajează-i să fie specifici: cât timp, cum adică ascultare, cam ce din experiența lor mai precis…etc). Vin în fața grupului și-l citesc. Îl lipesc și se întorc la locul lor în semicerc.

EUrmează cel de-al treilea post-it: Ce te animă, Care este priza ta, De unde îți iei energia atunci când înveți?  Vin în față, citesc, lipesc, se întorc.

Toate aceste drumuri, au darul de a-i ajuta pe oameni să se deschidă și să exerseze asumarea….asumarea așa cum o vor cunoaște în acest training :).

ZIUltimul post-it este cel pe care sunt invitați să-și noteze zona de intoleranță: ce nu-și doresc să li se întâmple în acest grup, Ce-i irită și nu vor să trăiască în acest grup, sau în general în grupuri.

Foarte important, eu am exersat și vă propun ca de această dată hârtiuțele colorate să fie scrise și lipite pe flipchart fără a fi semnate și fără a mai fi citite de fiecare în fața grupului. Trainerul le va citi pe toate și la final va spune: acestea sunt comportamentele care rănesc și vom fi atenți să nu le folosim niciodată pe durata trainingului.

V Viul în relația cu grupul de training are doi pași:

Acum a venit rândul trainerului să se poziționeze. Și el o face tot în scris, respectând culorile post-iturilor oferite și participanților. Va exprima și el așteptările lui de la grup și training, aporturile lui, modul în care el își generează energia necesară conducerii trainingului și deasemnea, la final zonele de intoleranță.

La final, apreciază aporturile (ce oferă grupul), iar pentru fiecare așteptare explicitează:

  • acceptă 
  • refuză 
  • negociază 

Notează cu markerul pe flipchart fiecare decizia finală.

Astfel, coala de flipchart cu toate post-iturile va deveni instrumentul de referință pentru viitoare norme, reguli, recompense. Instrumentul oferă suficientă informație, dar mai presus de toate a deschis grupul, cu onestitate și asumare. 

ADEZIV în RELAȚIA CU GRUPUL

ce Așteptăm ce Dăm
PARTICIPANȚII informații noi atmosferă relaxată
EU TRAINERUL atingerea acestor obiective:….. întrebări deștepte
PARTICIPANȚII timp de la 9-18. experiența câtă e în domeniu
TRAINERUL tot 🙂 răspunsuri valoroase
Energie
– glume bune – experiențe interactive
Zonele de Intoleranță
jigniri, amenințări

M-am bucurat de fiecare dată când în trainingurile mele îl folosesc. Indiferent de timpul pe care îl petrecem în training sau atelier 3 ore sau 3 zile, lucrurile evoluează după ADEZIV rapid, firesc, productiv. Extragem modalități de a ne premia pentru munca frumoasă oe care o facem, cum de-asemnea nu mai e nevoie de norme și reguli uneori.

Succes cu el în ce vrei și tu să faci! te rog, doar folosește-l cu responsabilitate și respectându-i pașii propuși. Doar în acest spirit pot garanta trăirile pe care ți le descriam mai sus :).

Îți reamintesc, îl poți folosi autonom sau mă poți invita să te acompaniez în implementare.

De asemnea, mă aștept ca de fiecare dată când îl folosești să menționezi numele autorului. 

Aștept cu inima deschisă gândurile împărtășite ale experienței tale personale cu ADEZIV-ul marca Cri ®