Porunca (chemarea), într-o relație de iubire

Întâlnim cuvântul poruncă mai ales în Biblie, când Hristos îi trimite pe ucenici în lume le spune următoarele:

  • Drept aceea, mergând, învățați toate nemurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
  • Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.
    Noul Testament cu Psalmi – pag. 80 , Matei 28, 19-20, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă București-2008. Tipărit cu aprobarea Sfântului Sinod sub îndrumarea și cu purtarea de grijă a Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

A 17-a definiție din DEX a poruncii este CHEMARE. Îmi place mult acest cuvânt, așadar porunca este chemare. Toți oamenii sunt chemați să răspundă pozitiv sau negativ iubirii. Chemarea care creează relația vine la pachet cu multe paradoxuri. Orice spui se contrazice dacă pui în ecuație iubirea. Un singur cuvânt, o singură trăire te face să nu îți mai bați capul cu tot felul de filozofii ci doar să te bucuri că există o așa minune. Dacă vom vedea filmul ,,The Giver” ne vom convinge că este o minune această trăire.

Din păcate cuvintele poruncă și iubire ca oricare dintre cuvintele folosite pot fi denaturate, înțelese și trăite în mii de feluri într-o lume în care ele îmbracă atâtea forme și acest lucru se întâmplă în funcție de credințele și obiceiurile fiecărui om. Ce ne ține în lume și nu într-un spital de nebuni după o dezbatere interminabilă cu satul planetar de pe Facebook este grupul nostru de prieteni care gândește la fel ca noi. Ce ne face să nu deviem de la poruncă și iubire înțelese sănătos este rugăciunea și oamenii de calitate.

Așadar porunca, ordinul sau dispoziția primită nu mai sunt atât de grele dacă cel care ni le oferă ne iubește. Dumnezeu ne-a dat poruncile dar și promisiunea că va fi cu noi până la sfârșitul lumii în acest demers. Nu ne-a zis că nu Îl interesează cum facem să îndeplinim poruncile cum ar face unii șefi de companie care nu îi interesează relația de prietenie ci doar rezultatul.

Omul din nevoia sădită în creier de a urma un lider spiritual prin anumite porunci(chemări) dacă nu îl alege pe Dumnezeu sigur va alege altceva care Îi va lua locul lui Dumnezeu dar îi va ruina veșnicia. Dacă omul nu realizează că nu este Lider mai iubitor decât Dumnezeu și nu sunt porunci mai ușoare decât ale Lui, va ajunge la psihoză pentru că poruncile date de vicii și oameni lipsiți de Dumnezeu nu aduc iubire ba mai mult aduc dezamăgire și ratare pe toate planurile.

Închei gândul meu de astăzi tot cu un gând din Biblie:

  1. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre.
  2. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară.
    Noul Testament cu Psalmi – pag.28, Matei 11, 29-30- Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă București-2008. Tipărit cu aprobarea Sfântului Sinod sub îndrumarea și cu purtarea de grijă a Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.