Ce este gratitudinea și de ce este ea atât de impotantă

Gratitudinea este un cuvânt folosit destul de rar în practiva vorbirii. Cel puțin în mediile în care am ajuns eu. Dar ceea ce mă uimește și mai mult este cât de puțin este folosit ca practică comportamentală. Înțelegându-i beneficiile am decis să mă dedic acestui spațiu de cunoaștere și acțiune un pic mai mult.

Desigur că nu cuvântul în sine – gratitudine – este atât de important. Poate fi și mulțumire, recunoștință. Ideea care mă preocupă este lipsa acestor comportamente descrise de aceste cuvinte din practica noastră. Și mai mult mă surprinde lipsa din practica școlară, universitară. Nu mai vorbesc despre practica de business.

Am să dedic acest paragraf pentru o altă instituție în care mă aștept să găsesc gratitudinea sau recunoștința din plin practicată: Biserica. Ei bine aici recunosc că aud cu o frecvență mare vorbindu-se despre acest subiect, ceea ce este un progres. Dar rămân la întrebarea în ce măsură este ea practiată real de enoriași. Adică în ce măsură cuvintele rostite chiar exprimă sentimentele profunde de dragoste pentru cineva, fie că e Dumnezeu, fie că este aproapele, pentru binele făcut.

Primul pas pe care l-am făcut în căutarea mea, și în care vă invit să mă însoțiți a fost să caut ce cred alții despre gratitudine și despre efectele ei asupra noastră.

https://www.happify.com/hd/the-science-behind-gratitude/

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_changes_you_and_your_brain

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/in-praise-of-gratitude