Ce este un buget?

Bugetul este un plan pentru activități viitoare. Bugetul se poate referi la o echipă, la un proiect, la un departament sau la o întreagă organizație sau chiar un grup de organizații (carteluri, holding-uri etc.). Poate fi exprimat în diferite forme, dar de cele mai multe ori descrie întregul proiect / departament / organizație în termeni financiari. Totodată este principalul instrument de măsurare a performanțelor financiare ale organizației și în același timp oferă o imagine asupra sustenabilității ei.

Ca manager este important să poți comunica cu echipa ta nevoile bugetare în mod eficient.

Bugetul este o declarație privind planurile monetare, ce este pregătită în avans pentru o perioadă definită de timp. În mod uzual această perioadă de timp este de un an.

Bugetul poate fi mai simplu sau mai complicat:

  • buget simplu – poate include intrările (venituri) și ieșirile (cheltuieli).
  • buget cu balanță – poate include pe lângă intrări și ieșiri și evoluția activelor, respectiv pasivelor organizației.
  • buget cu flux de numerar (cash flow) – poate include pe lângă intrări și ieșiri și încasările, respectiv cheltuielile efective planificate.

Folosirea bugetelor este vitală pentru planificare și control în orice organizație. Astfel bugetul este un instrument ușor de integrat în bucla de control și prin aceasta un instrument facil de folosit în:

  • luarea deciziilor
  • managementul stocurilor
  • managementul resursei umane

Bugetul oferă autoritate și rapiditate în decizie. Autoritate înseamnă că pe baza lui se pot lua decizii. Rapiditate înseamnă că pot măsura ușor și lua decizii rapid, fără să fiu dependent de procese laborioase de consultare înainte de luarea deciziei.

Oferind posibilitatea de a compara performanța reală cu cea bugetată, acest instrument devine și o modalitate simplă de evaluare a performanței organizaționale. Mai mult, bugetul este un instrument care arată – cu ajutorul comparărilor – performanța organizației în evoluție, adică în dinamica ei, sugerând tendințe și semnalând din timp potențiale probleme.

Dacă vrei să afli mai multe despre buget, procese de bugetare, cashflow și proceduri eficiente de management financiar completează analiza nevoilor tale de formare și noi te premiem cu un curs personalizat.

Începe de aici