Cititul poate salva lumea

Cititul este, înainte de toate, un exercițiu cu tine însuți. E un dialog între ceea ce citești și felul în care percepi tu lucrurile. Este un exercițiu de concentrare enorm pentru creier și lucru cu mintea ta. Există studii ce demonstrează că cititul mărește atât numărul de conexiuni din creier (datorită memorării și prelucrării informației asimilate prin citit), cât și viteza cu care această informație e transmisă între diferitele părți ale creierului.

Cărțile te ajută să ieși din zona de confort și să vezi că există și o altfel de abordare asupra unor lucruri, iar asta înseamnă să înveți să accepți că oamenii sunt frumoși pentru că sunt diferiți și pentru că au păreri diferite.

Ce am mai realizat eu în urma procesului de a citi este faptul că te face să pui la îndoială unele fapte despre care erai sigur că funcționează într-un anume mod, iar asta înseamnă că te provoacă la căutare, la noi descoperiri. Este vorba și despre a-ți mări limitele și a-ți demonstra că poți mai mult. Orice discuție are nevoie de claritate, limpezime și, indubitabil, argumentare: una corectă și temeinică, iar în această zonă poți deveni mai bun doar citind și instruindu-te pentru că un om care știe cu adevărat multe va avea simțul responsabilității extrem de sensibil și va tinde mereu să ofere doar informație veridică, cercetată și asumată.

După părerea mea, cititul mai înseamnă să ajungi într-un moment în care să cântărești mai profund atunci când spui un NU sau un DA, pentru că, uneori, aceste răspunsuri pot fi decisive.

Te întrebi ce legătură au cărțile cu lumea din jur și cu tot ceea ce trăim acum? E simplu, după părerea mea. Mediul în care trăim are nevoie de oameni informați corect, citiți și înțelepți, apți de a discerne lucrurile. Cel puțin, asta mi se pare unica salvare a noastră ca popor, ca națiune. Și cred cu tărie că e posibil să luăm cârma și să îndreptăm corabia spre răsărit, spre limanul unde vom putea trăi în liniște și în bucurie.

Te provoc spre un exercițiu: citește câte 10 min în fiecare zi! Asta va însemna enorm pentru creierul tău. Oferă-ți acest lux!