Indiferent unde te afli in calatoria ta prin viata, intotdeauna este ceva nou de invatat si explorat. Asa ca, anul acesta, luna aceasta, saptamana aceasta, maine, incearca sa adaugi o activitate noua rutinei din viata ta. Acest lucru poate sa iti ajute organismul, creierul in special, si iti va oferi pe termen lung o viata implinita. Pe termen scurt, poti in tot acest proces, sa descoperi ceva nou sau important despre tine.
Invata o limba straina!
Invatarea unei limbi straine poate face mai mult decat sa te ajute in calatoriile in strainatate. Multilingvismul necesita flexibilitatea de a comuta din logica unei limbi in logica alteia. Un studiu facut in 2010 si publicat in Language and Cognition a aratat ca, cei care folosesc uzual doua limbi pentru a citi/scrie/vorbi capata si o flexibilitate mai mare – antrenata – de a comuta de la o sarcina la alta sau de a trece de sarcinile vietii personale la sarcinile vietii profesionale. In plus, s-a observat ca in acelasi mod este antrenata capacitatea de a lua decizii, de a-si controla impulsurile si de a planifica realist.
Invata sa canti la un instrument!
Nu este nevoie sa devii un star rock, dar petrecand chiar si un numar limitat de ore practicand cantatul la un instrument muzical iti ajuti acuitatea cognitiva. Cercetatori de la Universitatea St. Andrews, urmarind muzicieni amatori au observat performante semnificativ superioare la testele cognitive, fata de cei care nu practica muzica. Muzicienii amatori au tendinta de a raspunde mai rapid, pastrand in acelasi timp acuratetea raspunsurilor. In plus, abilitatile lor de a coordona activitati motrice diferite pe fiecare din maini creste semnificativ. Deci, cumpara-ti o chitara, un blockflote, o muzicuta si treci la treaba!
Fa un bine!
Cu cat esti mai altruist cu atat vei fi mai sanatos. In 2013, un studiu facut pe tineri voluntari care au lucrat 10 saptamani cu copii, au inregistrat o scadere a colesterolului si inflamatiilor, fata de tineri similari care nu voluntariaza. Aceste rezultate s-au inregistrat chiar si in situatii in care munca voluntara era una sedentara. Deci, ia decizia de a face ceva pentru cineva, in mod altruist. Treci de la simpla empatie la compasiune, treci de la sentiment la actiune si iti vei fi facut si tie un bine facand unul si celui de langa tine
Aventureaza-te in expeditii!
Aventura unei expeditii inedite poate fizic, sa iti schimbe sistemul nervos central. Intr-un studiu recent, citat de Lumosity, explorarea unor situatii inedite, intr-un mediu complet nou, a fortat cresterea semnificativa de noi conexiuni neuronale, in comparatie cu parteneri mai putin aventurosi. Acest studiu a demonstrat legatura directa dintre comportamentele individuale si neuroplasticitatea creierului, aruncand o noua lumina asupra modului in care ne dezvoltam personalitatea. Fie ca vrei sa calatoresti prin tara, pe jos, pe bicicleta, cu trenul sau masina, fie ca ai gasit noi trasee urbane de a ajunge la munca sau la prieteni, nu ezita sa explorezi in fiecare zi.
Mare sau mic, cauta ceva care sa te provoace si sa iti placa in acelasi timp, iar apoi intra pe retelele de socializare si impartaseste cu prietenii tai. Uimirea, incurajarile si competitia cu ei te vor tine in priza si constant in demersul tau.
(dupa un material Limosity)