Facilități de crowdsourcing pentru participanți

Learning Ecosystem lansează începând din luna Octombrie 2019 facilități de crowdsourcing pentru ecosistemele pe care le dezvoltă. Concret asta înseamnă că, de acum participanții la formările noastre pot învăța ei și, în același timp, pot învăța pe alții. Cât de fain poate fi asta?

Cum funcționează?

Foarte simplu! Absolut orice participant, la oricare dintre ecosistemele de învățare pe care le dezvoltăm și livrăm, poate aduce propria sa contribuție la conținut și experiența livrată. Acum, ecosistemele noastre oferă trei modalități concrete de a captura experiența și expertiza fiecărui participant și a o transforma în conținut util, pus la dispoziția celorlalți participanți. Simplu, intuitiv, ușor de accesat de către ceilalți participanți!

1. Recomandări pentru materiale resursă

Sunt materialele relevante? Cine mai bine decât participanții pot decide?

Orice participant poate recomanda materiale resursă, fie că sunt link-uri către alte site-uri, fie că sunt articole, instrumente, imagini, infografice sau filme relevante pentru conținutul cursului.

Ecosistemele de învățare dezvoltate de noi au de-acum disponibil spațiul dedicat pentru ca fiecare participant să poată recomanda bibliografie sub orice formă electronică, oferind de asemenea o recenzie personală materialului respectiv.

Aceste materiale și recenzii se adaugă celor deja realizate de formatori, mărind nu numai numărul de lucrări la dispoziție, dar mai ales oferind gamă de resurse mult mai variate și cu perspective mult mai largi pentru subiectele abordate.

Desigur, echipa Learning Ecosystem continuă să se asigure că toate aceste materiale sunt relevante și să trieze doar materiale care a) ajută și b) pot fi utilizate de participanți.

2. Dezvoltare de conținut teoretic/conceptual

Conținutul bogat nu are menirea să te încarce, ci să îți ofere posibilitea de a vedea lucrurile din unghiuri diferite.

Fiecare participant găsește acum în ecosistemele de învățare propuse de noi spațiul în care să dezvolte propriul conținut teoretic. Folosind tehnologia Wiki participanții pot încărca sau edita materialul propriu.

Cine spune că dacă înveți nu poți să fii și creatorul propriilor tale lecții?

Acest spațiu reprezintă un nou mod de interacțiune între participanți și formatori. Learning Ecosystem pune la dispoziția fiecărui participant posibilitatea de a fi contribuitor direct la lecțiile și formarea pe care le parcurge. Acest conținut poate proveni din surse diferite:

  • propriile cunoștințe ale participantului legate de subiectul de curs
  • propriile experiențe, trăiri, emoții pe care participantul le-a trăit în raport cu conținutul sau procesul de formare
  • articole, materiale sau alte surse de informare pe care participantul le-a integrat în activitatea lui și le poate descrie aici, în nota sa personală (dacă vrei să faci doar o recomandare pentru un articol sau material de referință poți folosi soluția destinată special acestei situații pe care o găsești în meniul din stânga: Resurse).

Asta înseamnă că fiecare participant poate împărtăși cu ceilalți colegi expertiza sa și în aceeași măsură, să învețe pe alții în timp ce învață el.

Cum poți face asta?

Este la fel de simplu pe cât poți spune Wiki.

  1. Înscrie-te în oricare dintre ecosistemele de învățare dezvoltate de Learning Ecosystem. Alege ceea ce vrei sau ai nevoie să înveți.
  2. O dată înscris, alege din meniul din stânga al cursului Wiki. Vor apărea toate conținuturilor deja generate de colegii tăi, chiar și de cei care au absolvit cursul cu mult înaintea ta.
  3. Alege subiectul pe care vrei să împărtășești experitiza ta și editează materialul. Poți adăuga, corecta, completa ceea ce colegii tăi au lucrat deja. La final, salvează contribuția ta apăsând butonul Salvează. Platforma va păstra automat contribuția ta, data și ora la care ai contribuit.
  4. Dacă nu găsești subiectul pe care îl dorești sau nu ești de acord cu experiența împărtășită de un coleg poți să inițiezi un subiect nou apăsând butonul +Adaugă.

De ce să faci asta?

De ce nu?

În opinia noastră, ca participant la ecosistemul de învățare, ai trei motive să faci asta:

  1. Ești altruist. Când dai ceva, ai acel lucru mai puțin. Dar a da este un gest atât de recompensatoriu încât mulți îl practică constant. Experiența este însă unul dintre puținele lucruri pe care le poți oferi și în loc să scadă, ea crește de acolo de unde oferi. A fi altruist și a împărți ceea ce știi și ai încercat cu ceilalți este un gest generator de bucurie. Dacă este corect ceea ce am spus până aici, înseamnă că nu mai ai nevoie de punctele următoare. Să ai spor!
  2. Ești înțelept. Un înțelept nu pierde prea mult vremea dând ceea ce nu știe dacă va fi primit sau apreciat. Însă, un înțelept știe că învățarea adevărată, pe termen lung presupune trecerea prin experiență a conținutului teoretic și găsirea propriilor învățături din asta. Un înțelept știe că pentru a fi ușor de folosit ceea ce a învățat este nevoie să organizeze și să structureze cognitiv ceea ce tocmai a învățat. Și cum poți face asta mai bine decât, împărtășindu-le și altora. Dacă te-am convins: Să ai spor!
  3. Monetizezi. Experiența valoroasă împărtășită, întotdeauna poate genera apreciere. Noi la Learning Ecosystem oferim aprecierea noastră sub formă de LEușor-i. Deci, pentru conținuturilor pe care le considerăm o contribuție valoroasă facem două lucruri importante pentru tine: le publicăm sub numele tău ca autor promovându-te și În același timp te plătim în LEușor-i pentru conținut. Cu alte cuvinte înveți, contribui și primești bani pe care îi poți investi în continuare, în formarea ta sau îi poți face cadou, cui vrei tu. Să ai spor!

3. Împărtășirea trăirilor generate de punerea în practică

Iluzia învățării constă în faptul că citind un concept crezi că l-ai înțeles. E nevoie să îl pui în practică pentru a vedea cât de multe nu ai înțeles.

Ca să înveți cu adevărat e nevoie să trăiești cu adevărat ceea ce ai aflat.

De aceea, Learning Ecosystem, oferă spațiul în care participanții pot împărtăși trăirile pe care le au, experiența pe care o trăiesc, în aplicarea concretă a conceptelor în propria lor viață personală sau profesională.

Documentarea acestor trăiri aduce după sine câteva avantaje:

  • În primul rând rememorarea în context practic duce la clarificări revelatoare și o perfectă organizare a cunoștințelor în raport cu experiențele anterioare.
  • Documentarea acestor experiențe permite formatorilor să ofere feedback și suport participantului direct în procesul de implementare ceea ce face extrem de valoros procesul de dezvoltare.
  • Fiecare participant se îmbogățește organic din experiențele și trăirile colegilor săi. Este un proces de multiplicare extrem de consistent.

Concluzii

Suntem bucuroși să te invităm aici, alături de noi!

Iată așadar, trei forme concrete, practice puse la îndemâna participanților din ecosistemele de învățare dezvoltate de Learning Ecosystem srl:

1- Recomandările tale pentru materiale resursă

2- Dezvoltarea de conținut teoretic/conceptual

3- Împărtășirea trăirilor generate de punerea în practică a celor învățate

Rămânem consecvenți misiunii noastre de a crea mediu care te învață, așa încât iată-ne cu aceste noi propuneri ce continuă să dezvolte procesele de formare ale adulților.

Descoperă și tu, acum, mediul care te formează pe tine.