Mereu pregătit

Este simplu. Învățarea se produce greu și se pierde repede. Și pentru că e un fenomen atât de răspândit i-au dat și un nume: curba uitării. Și se definește simplu: imediat ce ai învățat ceva, începe procesul de uitare. La început brusc, apoi insidios, aproape neobservabil, iar cu fiecare zi ce trece din ce în ce mai profund, mai definitiv.

Dar, nu e motiv de panică. Există remediu, există soluție. Se numește învățarea spațiată. Deși sună a navă spațială, e în fapt ceva foarte simplu. Înveți și când începe procesul de uitare, repeți. Și dacă faci asta în cicluri succesive, procesul va consolida informațiile, abilitățile și comportamentele. Astfel, după fiecare ciclu se întâmplă două lucruri benefice:

  • învățarea se restartează la nivelul maxim
  • curba uitării se domolește, ceea ce face ca nevoia de a repeta să fie din ce în ce mai distanțată în timp.

O soluție chiar mai bună decât repetarea – în fapt, chiar mult mai bună – este nu repetarea, ci rememorarea. Sună asemănător, dar nu e același lucru. Rememorarea înseamnă să forțez memoria să își reamintească ceea ce am învățat. Aceasta este mult mai puternic, ca și proces de învățare, decât simpla recitire a materialului. Așadar, iată ce se întâmplă:

Și acum vine vestea bună. În boutique-ul nostru de învățare, la Learning-Ecosystem, am integrat acest proces complet:

  • fiecare concept are rememorarea deja pregătită
  • fiecare rememorare se poate face de oricâte ori dorește participantul
  • fiecare rememorare are feedback imediat
  • fiecare provocare are feedback unu la unu
  • fiecare curs ce dezvoltă comportamente poate fi reluat la intervale de 1-2 ani pentru rememorare, împrospătare și up-date cu ultimele informații. Tot procesul conține din nou feedback imediat și feedback unu la unu de la formatori.

Intră și tu în catalog și alege mediul care te învață!

Learning Ecosystem srl