Nu ai o problemă de managementul timpului, ci doar crezi că ai una.

Trei căi de a depăși

Acest material este tradus și adaptat de Cristian Neguț după articolul You Don’t Have A Time Management Problem – You Just Think You Have de Josh Spector

Am o veste bună pentru tine. De fapt, tu nu ai o problemă de managementul timpului, ci doar crezi că ai una.

Pe baza experienței meiel (a lui Josh Spetor) iată trei chei ce te pot ajuta să depășești problema lipsei de timp.

1. Cu cât pui mai mult efort in a fi productiv, cu atât mai puțin porductiv vei te vei simți.

Acest concept este la fel de puternic pe cât este de contraintuitiv.

Timpul pe care îl petreci încercând să crești productiviatea ta te poate ajuta să îți gestionezi mai bine timpul, dar te face să te simți mai puțin productiv și mai puțin în controlul timpului. Studiile arată: cu cât te gândești mai mult la gestionarea teimpului, cu atât mai mult te vei uita la ceas. Și cu cât te uiți mai des la ceas, devii și mai anxios, ceea ce în final îți afectează performanța și eficiența și îți scade fericirea.

Se dovedește că unul dintre cele mai bune moduri de a îți gestiona timpul este să te oprești din a mai fi obsedat de cum poți gestiona mai bine timpul.

Mai multe materiale în acest sens găsiți aici: Why time management is ruining our lives | Oliver BurkemanThe eternal human struggle to live meaningfully in the face of inevitable death entered its newest phase one Monday in…

2. Ai timp destul — ceea ce ai tu este dorința de a face prea mult.

Cu toții simțim că nu avem destul timp într-o zi pentru a face ceea ce vrem în aceas zi. Dar aceasta este perspectiva proastă de a vedea lucrurile.

Adevărata ta problemă poate fi aceea că îți propui să faci prea mult, să obții prea mult. Ești mânat în luptă de faptul că vrei mai mult, faci mai mult și obții mai mult – indiferent de câte resurse ai la dispoziție. Asemenea situații crează scenariul în care simți permanent că nu ai destul timp.

Soluția nu constă în a fi obsedat de moul în care poți să crești cantiatea de timp limitată pe care o ai la dispoziție. O soluție mai bună este să reduci așteptările pe care le ai de latine și de la ce vrei să faci cu tine în acest timp limitat.

Poate părea ca un clișeu, dar obiectiul tău de gestionarea timpului nu este să faci mai mult, ci în schimb este să îți dai seama cum să faci mai puțin.

Mai multe materiale în acest sens găsiți aici:: Becoming a Master of the Time-Scarcity Demon : zen habitsIt’s something most of us deal with every day, often without realizing it’s there: a feeling of time scarcity. We know…

3. nu este o porblemă de productivitate, este una emoțională.

Lupta ta de a “gestiona” timpul se manifestă în a te simți depășit, compleșit și sub o presiune imensă de a face toate lucrurile pe care ți le propui.

Dar presiunea pe care o simți nu este cauzată de lipsa de timp, ci este simptomul altor provocări psihologice. De exemplu, sunt studii care au descoperit că oamenii care lucrează același număr de ore simt o presiune a timpului foarte diferită, în funcție de pasiunea cu care lucrează ceea ce fac. De asemnea, este și pentru persoanele care au obiective sau scopuri aflate în conflict. Dacă spre exemplu vrei să economisești bani și să cumperi lucruri drăguțe, în mod natural vei simți un conflict și anxietate, care se va transfora într-o presiune de timp ridicată.

Alt semnal psihologic îl reprezintă controloul. Dacă te simți în controlul timpului tău vei simți mai puțină presiune a timpului. Dacă nu, atunic presiunea termenelor va fi mai mare. Asta chiar dacă în realitate ai exact același timp la dispoziție.

Mai multe materiale în acest sens găsiți aici: Why You Never Seem to Have Enough TimeRight now, I can feel the tight squeeze of stress in my stomach. This morning, I got a call from a close friend needing…