Provocarea iaurtului

 

In timp ce unele bacterii cauzeaza boli, corpul nostrum este plin de “bacterii bune” care ne sunt de folos. Purtam fiecare din noi aproximativ 6 kg, dupa unele estimari. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca bacteriile din intestine comunica direct cu creierul, prin axa „creier – intestine”, si ca schimband ecehilibrul bacterian poate sa schimba activitatea creierului, mai ales in ceea ce priveste dispozitia, modificand-o in sens pozitiv.

Detaliile nu sunt clare inca. Ce bacterii sunt mai bune si pentru ce scopuri? Inca e nevoie de multa munca de cerceatare, insa primele indicii sunt incurajatoare. De exemplu, one study asupra femeilor a relevat ca in urma consumului de lapte fermentat cu 5 bacterii specifice, activitatea creierului care controleaza emotiile si senzatiile a suferit modificari (1). Alte studii au aratat ca modificarea florei bacteriene din intestine are potentialul de a reuce anxietatea si tristetea (2).

Din moment ce sursele de bacterii de cea mai buna calitate sunt culturile vii de iaurt, am inclus o reteta de facut iaurt. Incearca chiar luna aceasta!

[accordian fields=”3″ accordian_title=”,Cel mai bun brand de iaurt,Iaurturi din comert,Suplimente probiotice” accordian_text=’,Iaurtul poate fi gasit in multe forme si uneori e dificil sa stii pe care sa il alegi. Cea mai buna varianta este sa ti-l faci tu pe al tau! Sunt multe retete precum aceasta care vine direct de la Epicurious. ,Daca nu vrei totusi sa iti faci propriul iaurt ai grija sa cauti unele care contin culturi active – si tine-te departe de cele care contin o cantitate foarte mare de zahar caci fac mai mult rau decat bine creierului tau.,Poti sa iti iei portia de bacterii sanatoase si din suplimente probiotice. Din moment ce oamenii de stiinta nu stiu inca foarte bine ce bacterii anume sunt bune pentru creierul tau daca te decizi sa iei probiotice ar putea sa aibe sens sa le iei pe cele care contin diferite tipuri de bacterii.’/]


(1) Tillish K, Lagus J et al. Consumption of Fermented Milk Product with Probiotic Modulates Brain Activity. Gastroenterology. 2013 June;144(7).

(2) See, for example, Bravo JA, Forsythe P et al. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2011 Sep 20;108(38):160500-5; Steenbergen L, Sellaro R et al. A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain Behav Immun. 2015 Aug;48:258-64.