Sfaturi pentru învățarea de acasă

Noile tehnologii ne permit de ceva vreme să mutăm procesul de învățare sau formare profesională acasă. Dar adoptarea acestor soluții a fost una relativ înceată. Iată acum însă că am ajuns vremuri în care – de voie sau de nevoie – acest proces devine unul accelerat. De aceea, m-am gândit acum, să ușurez acest proces pentru cei care trec acum pentru prima dată la învățarea de la distanță, de acasă. Am adunat câteva sfaturi și câteva recomandări.

  • Identifică ce tip de formare ai nevoie. Nu îți recomand să te iei după descrierile cursurilor online care promit succese în tot felul de pași. Mai isteț este să pornești de la nevoile tale și apoi să cauți cursurile de care ai nevoie decât să vezi ce cursuri sunt pe piață și să te înscrii cu speranța de a fi și potrivite pentru tine. O soluție bună întotdeauna este să faci o analiză de nevoi de învățare. Găsești nenumărate formule și soluții în acest sens. Evident și noi la Learning Ecosystem oferim una aici.
  • Caută soluția online care ți se potrivește. Urmărește ce oferă fiecare curs online. Oferta este destul de bogată de la Coursera la Learning Ecosystem. De asemenea, oferta este bogată și ca prețuri, de la gratuit la mii de €. Merită înainte să te bucuri că ai dat de un curs gratuit să vezi ce îți oferă. Majoritatea cursurilor gratuite oferă conținut, de la foarte bun (în opinia mea, pe Coursera găsiți conținut foarte bun), până la conținut slab (în opinia mea pe Udemy găsiți rar conținut bun). Cursurile cu plată oferă dincolo de diplomă și mai multe facilități de platformă ceva extrem de important și pe care eu te sfătuiesc să îl iei în primul rând, în calcul: feedback individual pe lucrările tale de la formator. Aceasta este fundamental pentru învățare, dar în același timp nu poate fi gratuit.
  • Calculează-ți costurile bine. De cele mai multe ori există tentația de a calcula cât costă cursul și să judeci în termeni de 130 € e mai mult decât 100 €. Aritmetic ai dreptate, dar în termeni de învățare nu. În termeni de învățare costul este format dintr-o formulă de genul

Costul real al cursului = Cost în bani + Cost în timp + Costul învățării care nu are loc

Asta înseamnă că la costul în bani al cursului, mai este nevoie să adaugi și timpul investit în învățare și pe care nu îl mai recuperezi dacă cursul nu este tocmai ce îți trebuie sau nu este bun. Costul învățării care nu are loc, este costul a ceea ce ai fi putut învăța într-un curs bun și ai pierdut pentru că ai ales unul slab. Spre exemplu, cursurile care promit o completă reconversie profesională în 2-3 zile, îți oferă în proporție de 10-15% din ceea ce ai avea de știut. Adică, ai o pierdere de peste 80% din ceea ce ai fi obținut într-un curs bun.

No alt text provided for this image
  • Stabilește obiective zilnice de învățare. Învățarea se realizează pas cu pas și nu în hey-rup-uri. De aceea, este recomandat să oferi timp zilnic pentru parcurgerea unui obiectiv mic, decât să revii pe platformă ocazional. Merită să verifici furnizorii de formări online, unii dintre ei oferă asemenea obiective și învățare spațiată deja organizată în platforma lor.
  • Crează-ți un spațiu fizic dedicat învățării. Este important să elimini distragerile asfel încât, timpul dedicat învățării să fie unul de calitate. Găsește-ți acest spațiu în casă și anunță-i pe cei din jur că în acest spațiu ai nevoie de timpul tău calitativ. Apoi, dă afară din acest spațiu notificările de pe telefon, e-mail-urile de la servici, pisica sau cânele, soacra și copilul (pentru care este nevoie să găsești o soluție totuși să stea cineva cu ei).
  • Găsește-ți parteneri de învățare. Asta o să te facă să fii mai dedicat învățării și să explorezi arii mai largi ale subiectului învățat, prin perspective diferite. Merită să verifici dacă furnizorul tău de formare online nu oferă deja soluții de învățare socială, suporteri etc. Sunt furnizori de formare online care oferă soluții integrate de învățare socială. Noi, la Learning Ecosystem oferim fiecărui participant un întreg ecosistem de învățarepopulat cu formator, mentor, manager de învățare, suporter(i) și eventual susținători ai învățării.
  • Înscrie-te în discuțiile dintre participanți. Asta te va expune unor înțelegeri diferite venite din experiențe diferite. Acest tip de varietate este poate la fel de importantă ca varietatea resurselor puse la dispoziție de formatori. Sunt platforme de învățare care stimulează comunicarea între participanți și oferă instrumente integrate de comunicare de la distanță.
  • Parcurge învățarea pe drumul cel mai scurt. În funcție de ce ai nevoie alege drumul care te duce la a ști, exersa, învăța ceea ce ai nevoie. Nu te îngloda în multele materiale auxiliare, resursele puse la dispoziție și bibliografia sau curricula oferită. Ele sunt pentru a aprofunda. Dar mai înainte de asta este nevoie să înveți lucrurile de bază. Deci, mergi pe drumul cel mai scurt către obiectivul tău de învățare. Dacă nu știi care este acest drum, întreabă-ți formatorul. Unele platforme oferă asemenea parcursuri de formare personalizată sub formă de formare adaptativă.
  • Fă pauze. Nu forța lucrurile. Învățarea autentică este un proces costisitor în termeni de energie și tu nu vrei să te consumi din primele zile, ca apoi să ajungi să renunți din cauza oboselii fizice.

Acestea sunt sfaturile noastre pentru maximizarea rezultatelor tale de învățare de acasă. În final, ce pot să îți mai spun: doar, Succes și spor!