Cand noi doarmim nu doarme si creierul nostru
Daca crezi cumva ca somnul este momentul in care opresti corpul pentru o binemeritata pauza, e timpul sa te gandesti din nou. Corpul trece din starea de veghe intr-o stare de relaxare mai mult musculara si cardiaca, insa dimpotriva alte organe incep o activitate febrila de “pregatire a corpului” pentru momentele de activitate ce urmeaza. Daca organele interne, in special ficatul, splina, rinichii intra in actiune si curata integ organismul, creierul in ansamlul sau si in mod special scoarta cerebrala incepe si ea sa isi reaseze informatiile si sa isi structureze conexiunile pentru a salva informatiile relevante din memoria de termen scurt in cea de termen lung. Tocmai de aceea, aceste momente de somn sunt fundamentale pentru o sanatate completa a sistemului nevros central.
Prin urmare, atunci cand suntem privati de somn, sau nu avem un somn suficient de lung, regulat, linistit inseamna ca sistemul nostru nervos central nu mai functioneaza la capacitatea sa optima. De aceea, pentru cei care se gandesc la schimbarea stilului de viata intr-unul mai sanatos, atentia pentru somn este la fel de importanta ca alimentatia si chiar mai importanta decat activitatea soportiva.
Efectele imediate observate in lipsa somnului sunt:
- scaderea atentiei si a capacitatii de concentrare
- predispozitie pentru stari anxioase si depresie
- scaderea capacitatii de memorare pe termen lung si daca lipsa de somn calitativ se prelungeste si a
- capacitatii de memorare pe termen scurt
- cresterea incidentei bolilor de inima, a stresului
- scaderea drastica a imunitatii
Pentru a elimina lipsa somnului calitativ iata cateva recomandari:
- evitati orice fel de electronice – bazativa pe ceasul vostru intern
- construitiva propriile rutine – o baie, citit, fitness usor relaxant
- evita alcoolul – te poate ajuta sa adormi, dar afecteaza profund sistemul nervos
- evita cofeina – cafea, ceai, ciocolata, bauturi acidulate toate cresc activiatea neuronala in zona perceptiilor si nu a reasezarii informatiilor.
- limiteaza zgomutul – poti folosi muzica ambientala sau baroca, in nici un caz muzica cu ruperi de ritm.
folosirea exercitiilor mentale pentru stimularea diferitelor functii corticale - evitarea mancarii in ultimele 2-3 ore inainte de somn, pentru ca sistemul digestiv sa finalizeze in mare masura procesarea bolului ambiental si astfel sa elibereze sangele necesaar sistemului nervos central.