Articol tradus de Cristian Negut dupa James Clear (JamesClear.com)
In 2006 doi profesori de la Harvard au inceput sa studieze motivele pentru care oamenii procastineaza (adica amana sa faca lucruri pe care si le-au propus). Intrebarea era simpla: “de ce evita oamenii sa faca lucruri despre care stiu ca e nevoie sa le faca, chiar si cand este clar ca sunt un lucru bun, in beneficiul lor?
Cei doi profesori au conceput un studiu in care au cerut catre doua grupuri de voluntari sa economiseasca bani. Fiecare participant a fost de acord ca a economisi bani este un lucru benefic si necesar. Insa modalitatea in care li s-a cerut sa faca acest lucru a fost diferita. Primului grup i s-a cerut sa economiseasca bani imediat sau cat mai curand posibil. Celui de al doilea grup i s-a cerut sa ecomoiseasca bani intr-un orizont de tip de genul “incepeti anul acesta”.
Reactia participantilor a fost semnificativ diferita:
- in primul grup doar 30% au fost de acord sa economiseasca
- in al doilea grup 77% au fost de acord sa economiseasca
Acest lucru arata cum perceptia timpului afecteaza semnificativ raspunsurile. Astfel se constata ca avem tendinta naturala de a ne pasa mai mult de prezentul nostru decat de viitorul nostru. Ne place sa ne bucuram de beneficiile imediate, mai ales daca costul acestor beneficii nu apare imediat.
Acest comportament este denumit prezentul tau contra viitorul tau sau inconsistenta temporala. Iata cateva exemple relevante:
- placerea de a manca o prajitura este imediata, iar costul de a te ingrasa va aprea peste cateva zile sau saptamani (mult mai tarziu).
- placerea de a te relaxa este imediata, iar costul faptului ca ai sarit peste exercitiile fizice se va vedea peste cateva saptamani sau chiar luni.
- placerea de a cumpara acum ceva este imediata, in timp ce costul neeconomisirii pentru pensie se va vedea peste cativa ani (cel mai devreme).
- placerea de a avea case incalzite la 20 grade celsius iarna si de a merge cu masina oriunde este imediata, dar costul arderii combustibililor fosili si al schimbarilor climatice se va vedea probabil in generatia viitoare.
Toate deciziile de a asuma costurile enumerate mai sus (sau altele) sunt usor de luat pe termen lung. Majoritatea oamenilor vor fi de acord ca e nevoie sa facem exercitii zilnic, sa econimisim lunar si sa consumam mai putin combustibili fosili si vor fi de acord sa inceapa sa faca ceva pentru asta, chiar sa si planifice un asemenea demers. Dificultatea apare atunci cand actiunea propriu-zisa e nevoie sa fie facuta azi. Si cand acest lucru se intampla, costul cu care am fost de acord, in mod rational, sa il platim este inlocuit de placerea actiunilor contrare care ne bonifica imediat.
De aceea se numeste inconsistenta temporala, pentru ca atunci cand ne gandim la viitor suntem de acord sa luam deciziile care ne ofera beneficii pe termen lung (si durabile), dar cand ne gandim la prezent luam decizii care ofera beneficii pe termen scurt impofida celor calculate (uneori chiar sub amagriea ca de data viitoare, de luni, de la intai ale lunii, de la anul vom face altfel).
Raspunsul
Daca vrei sa infrangi procastinarea si sa iei azi decizii benefice pentru viitorul tau si nu pentru prezentul tau, atunci este nevoie sa gasesti o cale de a invinge actiunile tale prezente si a le inlocui cu actiuni cu care ai fi de acord in viitor, dar pe care sa le faci acum.
Iata cateva optiuni care te pot ajuta sa faci acest lucru:
- Premiaza comportamentele benefice pe termen lung acum, imediat.
- Creste costurile comportamentelor nebenefice pe termen lung dar care sunt stimulate de recompense imediate acum.
- Elimina stimuli ai procastinarii din mediul inconjurator.
Premiaza comportamentele benefice pe termen lung acum, imediat.
Mintea ta vrea premiere imediata. Nu poate rezista acestei nevoi. Deci fa ceva ca sa bonifici comportamentele corecte. Spre exemplu in loc sa mananci prajitura poti sa ii faci o poza si sa o postezi pe social media cu mesajul “inca o prajitura pe care nu am mancat-o”. O sa fii uimit(a) de reactii. Sau poti pur si simplu sa o cumperi si sa o oferi unui copil care nu si-o poate permite. Expresia de pe fata lui te va recompensa mai mut decat doua prajituri la un loc. Sau daca e prea mult sa dai ceva altuia, poti pur si simplu sa iti cumperi un fruct dulce (fructoza e mai buna decat zaharoza).
Creste costurile comportamentelor nebenefice pe termen lung dar care sunt stimulate de recompense imediate.
Costurile procastinarii sunt clare. Nu este nevoie decat sa gasesti o metoda de a le aduce inprezent. Spre exemplu a renunta la a merge la sala azi, nu va avea un cost imeidat, nu o sa simti nimic. Costurile pot aparea mult mai tarziu, peste saptamani sau chiar luni. Dar daca platesti un abonament in avans, costul devine imediat si concret. Iti faci prieteni la sala, ai si recompensa imediata (vezi mai sus), dar daca promiti prietenilor tai ca vei veni in fiecare zi la 5 pm, pretul de a arata neserios este unul imediat.
Mai sunt si alte modalitati de a iti aduce costul comortamentelor nepotrivite imediat. Spre exemplu poti sa stabiliesti si sa anunti in mod public un termen limita pentru comportamentul benefic pe termen lung. Poti pune un pariu pe constanta pastrarii comportamentului benefic pe termen lung cu un prieten care il poate verifica. Construieste consecintele renuntarii la comportamente benefice: pentru fiecare prajitura mancata o sa fac 20 de flotari si 50 de abdomene.
Elimina stimuli ai procastinarii din mediul inconjurator.
Daca vrei sa iti schimbi comportamentul, poti prin a incepe sa schimbi meidul in care activezi. Au facut-o sfintii plecati in pustie, o fac calugarii retrasi in manstiri si chiar sihastrii. Asta nu se va putea face complet in cazul tau, dar poate fi facut eficient. Nu vei putea sa elimini alegerile proase, insa poti sa iti constuiesti un mediu in care alegerile bune sa fie la indemna, in timp ce cele proaste sa fie greu accesibile. Cum ar fi sa deschizi frigiderul si sa fie numai fructe. Esti la un brat distanta de un mar si la 3 strazi de o prajitura.
Ce urmeaza
In fiecare zi stam fata in fata cu mici decizii care ne definesc viata, prezentul si viitorul. In fiecare moment suntem in dilema de a alege calea usoara ce ofera gratificare imediata sau de a refuza tentatia dorintei imediate si a ramane devotati actiunilor benefice pe termen lung.
Aceste mici decizii zilnice in final ne definesc pe noi si relitatea in care traim. Iar de cele mai multe ori fiecare decizie de a nu ceda tentatiilor ne apropie de succes.
Daca vrei sa primesti suport in efortul tau, sa constuiesti un plan personal si profesional de actiune pe termen lung, nu ezita sa apelezi la echipa Learning Ecosystem: office@learning-ecosystem.org.