Un punct de vedere despre dezvoltare personală

„O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.” 
George Coșbuc

Îmi amintesc vocea tatei rostind mai în glumă, mai în serios, primul vers. Niciodată explicit pe al doilea. Întotdeauna însă, în atitudinea lui, l-am cunoscut pe cel de-al doilea. El făcea acest vers să fie viu! Și când muncea în atelier, și când ne spunea poveștile din armată în vacanțele de vară. Părinții mei au fost primii parteneri de drum în ceea ce astăzi numim dezvoltare personală. De la ei cred că mi-am luat această încredere de a înainta prin mine, către ceilalți. Lor le sunt recunoscătoare pentru că astăzi simt A FI-ul meu căutând să-și păstreze în primul rând, autenticitatea și naturalețea și împărtășindu-se cu generozitate.

Recunoștința este cred eu, un sentiment atât de valoros în procesul de dezvoltare personală. Recunoștința pentru oameni și pentru experiențe.

Dar ce va fi fiind această dezvoltare personală? Căci, de fapt despre ea vreau să vă scriu aici câteva lucruri care mi s-au cristalizat mai bine în aceste zile. 

Ce este Dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală este un proces care pune dimpreună acțiuni și experiențe ce-și propun să producă la finalul lor o îmbunătățire a calității vieții curajosului care decide să pornească pe acest drum. Acest proces presupune să ancorăm această îmbunătățire în trei zone care să ne conducă spre și să ne stabilizeze rezultatele.

Prima ancoră este conștientizarea. Iar pentru a o trezi e nevoie de disponibilitatea de a ne pune la încercare pentru a afla despre noi înșine cum acționăm, cum reacționăm, cum alegem să răspundem în anumite situații, contexte. Să reflectăm, să analizăm, să extragem învățături acceptând ce aflăm despre noi înșine, cu deschidere, sinceritate și curaj. 

A doua ancoră este dezvoltarea talentelor și abilităților noastre. Cum altfel am putea ajunge la o îmbunătățire fără o strădanie atentă, concentrată și inteligentă în folosirea acestor talente, acestor daruri pe care le primim? 

Iar, cea de a treia ancoră ține de capacitatea noastră de a ne împlini așteptările, de a ne realiza visurile. 

Și iată cum ajungem la a descoperi că, în acest atât de râvnit și povestit subiect, e necesar să construim un pod între ceea ce este și ceea ce vreau să fie, sau mai bine spus, între ceea ce sunt și ceea ce vreau să devin. Iar un proces coerent și inteligent face ca dezvoltarea personală să devină cu adevărat o creștere lăuntrică ce rodește în propria mea viață, iar roadele sunt atât de fericit să le pot împărți cu ceilalți. 

Cum facem dezvoltare personală

Formal și informal, direct sau indirect, programat sau spontan, dezvoltarea personală se întâmplă sau o putem savura. Cum ar arăta câteva exemplificări:

Informal. Trăiești experiențe de viață cu valoare mare transformatoare: de pildă, schimbi școala și în noua școală, profesorii te apreciază mai mult pentru calitățile tale de lider, decât pentru performanțele tale la literatură și de-odată, ajungi să coordonezi o echipă cu copiii din clase chiar mai mari ca tine într-un proiect extrașcolar, iar asta te motivează mai mult să înveți chiar și pentru română (făcând amărâtele alea de eseuri stupide și cărora nu le vezi rostul). Peste ani, într-o după-amiază când copiii sunt plecați la bunici, să te cufunzi într-o carte de lidership și apoi să scrii o postare pe facebook-ul tău care adună peste o sută de like-uri și comentarii te face să te gândești la noi soluții pentru echipa ta de la muncă. Le pui în aplicare și primești aprecierile oamenilor tăi pentru modul în care ai reușit să-i motivezi prin cele mai potrivite cuvinte în situația dată. 

Formal. Faci tot felul de teste, chestionare și îți descoperi devreme o puternică latură de coordonator și deasemenea, o abilitate înaltă de relaționare interpersonală. Decizi să ții seama de cele identificate și alegi să intri disciplinat și dornic în experiențe structurate de învățare la finalul cărora să avansezi în a-ți exersa și în final, a-ți dezvolta aceste abilități, de această dată conștient, într-un laborator de învățare. Vei deveni astfel mai devreme un lider al unei echipe performante. Vei accepta cu mai mare deschidere și încredere provocările.

Diferența? Timpul și calitatea învățăturilor venite dintr-o procesare acompaniată inteligent și profesional.

Spontan. Ești office manager de mai bine de 2 ani într-o organizație națională cu ștaif. Ai ales jobul acesta pentru că de mai bine de un an ai avut doar grijă de copil. În plus, la interviu ți-au plăcut oamenii, ce noroc…și ei te-au plăcut pe tine. Mergi zi de zi la birou cu drag. Toate previzibile, cunoscute în viața ta. Și vine o zi, când șefa ta îți spune ferm „Vei deveni trainer” . Uups! Nu te simți deloc pregătită nici să intri în formare de TOT, dar să mai vezi și rezultatul a ceea ce vei deveni? Toată perioada de pregătire până la TOT va fi o continuă frământare care pe ici pe colo lasă un pic de loc și de descoperire de sine. La final, decizi că accepți. La finalul acestui proces, ai crescut. Ți-ai dat voie să ieși din zona de confort și să te provoci. De ce? Asta va fi o altă bună întrebare pentru un alt articol….:)

Programat. Vrei să te cunoști. Vrei să știi de ce într-o anume situație ai acționat cumva anume. Vrei să știi că vei fi potrivit pentru un post anume sau pentru o sarcină anume. Și atunci începi și să cauți întrebările cele mai bune și să-ți formulezi răspunsurile care să te ajute cel mai mult să devii conștient de punctele tale forte, de zonele sensibile. S-au făcut atâtea studii în ultimii 50-60 de ani pe comportamentele noastre, există atâtea răspunsuri care ne pot orienta mai bine în acest spațiu al cunoașterii de sine. De ce nu le-am folosi? Fără să le absolutizăm, păstrându-le limitările, dar eu cred că merită să ne punem sub diverse lupe din când în când. Să le intersectezi cu opiniile altora, cu feed-back-uri din partea oamenilor a căror opinie pentru noi contează și la final, vom avea un răspuns mai bun decât dacă am lăsa doar viața să ne trăiască pe noi. Am trăi noi viața!

Avem azi unelte…

Avem tot felul de unelte astăzi: de la cărți, videouri, la platforme on-line și bootcampuri sau tabere trasnformaționale, de la filmulețe motivaționale la programe sofisticate și ambițioase de life coaching. De la discuții stângace la procese de mentoring și coaching atent conduse.

Cine ne propune azi dezvoltare personală

De la vedete de un sezon, la sportivi profesioniști sau oameni care au trăit experiențe de viață transformaționale, până la mentori și coach profesioniști. Plaja e vastă, așadar, pentru toate gusturile și nevoile.

Ce mai merită să știi

Dezvoltarea personală dacă este doar despre rezultate are mari șanse să eșueze. Esența ei stă în proces, în momentul și calitatea reflexiei, a analizei. Stă în alegerea conștientă a experiențelor celor mai potrivite de a fi folosite spre învățare. Dezvoltarea personală este despre flexibilitatea gândirii, despre disponibilitatea de a lucra cu emoții, dar și despre explorarea sprituală onestă, deschisă. Dezvoltarea personală lucrează la nivelurile mental, emoțional și spiritual, dar lucrează cu obiceiuri și comportamente. Analizează, dar are nevoie de un plan înțelept pentru a ajunge la acea îmbunătățire de care vorbeam. Dezvoltarea personală nu-i despre cunoștințe, ci despre atitudine!

Dezvoltarea personală este o călătorie pe care merită să nu o faci niciodată singur. Și ca în orice călătorie cu folos mare… să știi de unde pleci, cu ce echipament și către ce destinație, ar fi fantastic.

Pentru că noi la Learning Ecosystem așa vedem lucrurile, am și dezvoltat un ecosistem de învățare, unul care să te însoțească în pregătirea acestei călătorii spre tine însuți. Marele premiu? La finalul unei luni de scotoceli efervescente și duioase deopotrivă prin tine și viața ta, îți vei fi formulat misiunea personală. Vei fi dat atenție și ascultare chemării tale.

Noi am văzut deja, cum drumeții noștri prin ecosistem, astfel echipați și-au putut face de-aici un plan foarte bun și niște alegeri cu adevărat valoroase care să-i conducă spre acea îmbunătățire a calității vieții pe care o visau. 

Așadar, în dezvoltarea personală dacă tu aduci: curajul și curiozitatea, noi punem: uneltele potrivite, structura atent rafinată deja de timp, stimularea motivației tale și harta…:) …iar călătoria spre tine însuți/însăți poate începe!

Noi te așteptăm în Analiza Personală pentru că ne place să simțim și să ne exprimăm recunoștința pentru cei cu care călătorim prin acest privilegiu care se numește VIAȚĂ.

Analiză personală