fbpx

Supa de spanac iute

reteta recomandata de BrainHQ
traducere Monica Costea

Ingrediente benefice creierului:

Scortisoara, ceapa, turmeric, dovleac si morcov

Beta carotene-ul, substanta care da culoarea oranj morcovului, este unul din cei mai puternici antioxidanti. Mai multe cercetari au confirmat ca un nivel scazut de beta-caroten (o forma a vitaminei A) este asociat cu o functie cognitiva scazuta, si ca o cantitate crescuta de beta-caroten poate proteja impotriva deteriorarii functiilor cognitive in cazul adultilor mai in varsta.

O serie de studii ample, desfasurate pe termen lung, au demonstrat ca persoanele care consuma o cantitate semnificativa de beta-caroten au o memorie mult mai eficienta precum si abilitati de exprimare verbala mult imbunatatite fata de alte persoane care nu consuma aceast element nutritiv.

Morcovii aduc si o injectie de vitamina C, acid folic si niacin care ofera de asemenea multiple beneficii creierului  – toate astea la o incarcatura calorica nesemnificativa!

Daca nu ai chef sa toci, poti sa folosesti morcovi baby.

Ingrediente:

  • 2 lingura ulei de masline
  • 1 ceasca de ceapa tocata
  • 450 g de morcovi, curatate, taiate in rondele de 1 cm (aproximatic 2 cesti)
  • 2 cesti si jumatate de zeama de pui sau de
  • 1 lingurita si jumatate de chimion macinat
  • 1 lingurita de turmeric macinat
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingurita de suc de lamaie
  • sare si piper dupa gust
  • 1/2 ceasca de iaurt simplu

Preparare:

Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare la temperatura medie – inalta. Adauga ceapa si soteaza pentru 2 minute, amestecand. Adauga morcovii si amesteca pentru inca cateva minute pana cand acestia incep sa se inmoaie si sa se rumeneasca.

Adauga zeama, chinionul, scortisoara si turmericul. Adu amestecul la temperature de fierbere. Redu temperatura, acopera cu un capac si fierbe la foc mic pana cand morcovii devin foarte moi, pret de aproape 20 de minute.

Inchide focul si paseaza tot amestecul pana cand devine foarte moale. Pune totul din nou in tigaie si amesteca cu miere si suc de lamaie. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Serveste cu un strop de iart.